Domien Van der Meiren

Domien Van Der Meiren (°1974) studeerde geschiedenis aan de universiteit in Gent en volgde daarna de regie-opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Met zijn eerste regies en locatieprojecten – ‘König Liebe’ naar Ionesco en ‘Celibaat’ van Tom Lanoye naar Walschap –liep hij al snel in de kijker. Hij richtte een eigen gezelschap op,Stichting de MOL, en won met theatergroep De Queeste de aanmoedigingsprijs van Theater aan Zee.

Hij regisseerde de eerste jaren van zijn loopbaan bij De Queeste (o.a. ‘Belgrado trilogie’,‘Vaderland’ en ‘Kean en Zoon’) Arca, NTG (Leonce en Lena) en in de Wezekapel in Ardooie (Een uitvreter). Van 2001 tot 2004 werd hij artistiek verantwoordelijk voor Arca in Gent. Hij maakte er verschillende regies zoals Montagnes Russes van Filip Vanluchene, Arabische Nacht van Ronald Schimmelpfennig, Wormgat van André Baillon,…. Diep in de aarde, dieper in uw gat van Jeroen Olyslaeghers werd een coproductie met KVS Brussel.

Celibaat werd in 2004-2005 door NTGent in de grote schouwburg gebracht. In datzelfde seizoen maakte Domien ook Galaxica, een bewerking van de roman ‘De onverschilligen’ van Moravia. Zijn eerste grote zaalproductie was Diplodocus Deks, van Tom Lanoye, een coproductie van NTGent en KVS Brussel die later ook herwerkt werd als locatieproject op de archeologische site van Ename. In 2006 realiseerde hij - i.s.m. Johan Simons - Edward II van Marlowe in een bewerking van Peter Verhelst.

Voor het Arsenaal regiseerde hij ‘Hoe ver het is van hier’ en ‘Pyreneeën’. Bij theater Malpertuis regisseerde hij ‘Vodden’ en ‘De truuken van de foor’. Ook bij het ‘Huis van Bourgondië’ regisseerde Domien twee succesvolle werken : ‘Crazy Garry’s Mobile Disco’ en ‘Afther The End’ (genomineerd voor de BNG Nieuwe theatermakersprijs)

In het theaterlandschap was en is Domien actief als lesgever aan de Toneelacademie Maastricht waar hij elk jaar een productie maakt met de studenten.

Met een amateurgroep uit zijn geboortesteek Oudenaarde, Theater STAM, won hij in 2009 het Landjuweelfestival.